Palawan 5/12 – ételek

zaqrack Posted in Nyeled vagy mered?, Utazás,Tags: , ,
Comments Off on Palawan 5/12 – ételek

Ha röviden kéne összefoglalnom, akkor azt mondanám, hogy a filippínó konyha nem egy nagy durranás – és ez sajnos nem túlzás. Persze – mondhatja az olvasó – milyen alapon ítélem ezt meg egy kemping konyhája alapján. Nos, a kempingben minden nap kétszer svédasztalos vacsorát kaptunk, rengetegen írják, hogy ritkán kapni ilyen finomat a Fülöp-szigeteken, illetve a kemping után ugye még a városban is eltöltöttünk néhány napot, ahol 1-2 elég jó éttermet is meglátogattunk és a véleményembe már ezt is beleszámítottam.

Szóval – a mi véleményünk szerint legalábbis – a Fülöp-szigetek konyhája elég fantáziátlan és kissé egysíkú. Mi sem jellemzi ezt jobban minthogy a városokban tobzódnak a gyorséttermek – külföldiek és helyiek egyaránt – és mind tele is vannak. Mi ilyen helyeken nem voltunk, de az már pár nap után feltűnt (és nlhány szupermarket meglátogatása után bizonyításra került), hogy nagyon szeretik az előre gyártott szószokat, fűszerkeverékeket használni, amik eléggé egyhangúvá teszik az ételeket. Persze mi a kínai konyhához hasonlítunk ami ugye a világ egyik legváltozatosabb és legérdekesebb konyhája, szóval kicsit igazságtalan a dolog.

Azért van pár dolog ami megmenti az itteni konyhát:

More »

Lila karfiol

zaqrack Posted in Nyeled vagy mered?
Comments Off on Lila karfiol

Azt ismeritek, hogy a karfiol és a padlizsán találkozik? Hát valami ilyesmi történhetett itt is. Nem tudom miféle keresztezés útján sikerült előállítani ezt a csodát, de nem lehetett otthagyni a zöldségesnél ahogy ott lilult a zöldségek között.

Ízre amúgy ugyanolyan, mint a fehér színű rokona.

P1110749

Nanjing Da Pai Dang Étterem

Panda Posted in Nyeled vagy mered?,Tags: , , , , , ,
1

A hatalmas étterembe lépve rögtön megcsapott minket a sok finom illat, ami a levegőben terjengett. Az óriási tér teletömve asztalokkal, emberekkel úgyszintén, lévén ebédidő volt. A dianping-en csupa öt csillag, mindenki ajánlja, jó helyen is van – ennek megfelelően népszerű, fél órát vártunk a bebocsáttatásra. Sorszámot adnak és hangosbemondóban mondják melyik szám mehet be – de afféle “közhírré tétetik” stílusban és hangsúlyozással, nagyon vicces, tényleg megtiszteltetésnek érzed, mire bejutsz, plána hogy a legtöbb hellyel ellentétben itt az utcán kell várakozni. 🙂

P1050860

P1050861_stitch

More »

Impulzusétterem – City Garden

zaqrack Posted in Nyeled vagy mered?,Tags: , , , ,
1

Hoppá, ropogós friss tartalom a blogon! Ez ma tegnap történt, gondoltam kikapcsolódásként megírom Vár még úgy 8-10 egyéb beejgyzés arra, hogy megírjuk, egyelőre nem látom mikor lesz rá idő mert a hazaútig minden hétvégén megyünk valahova ami miatt csak tovább bővül a lista. Legfeljebb majd otthon Budapesten 🙂

Na de vissza a témához, ma ovi után családilag bementünk a városba a gyerekruhapiacra mert Ricsi megint kinőtt mindent. Barni is kapott egy, a péntelo gyereknapi fellépéséhez szükséges ruhát + a saját házimunkából megspórolt pénzéblől vett magának egy kis kamiont.Nagyon büszkék voltunk rá, mert eddig többnyire elverte a pénzét kókuszcsúcsra, most meg tovább spórolt amíg össze nem gyűlt az autóra való.

Mivel hosszú nap volt az oviban így későn végeztünk a piacon is, délután hat körül. Úgy gondoltuk akkor már jó lenne itt a városban ebédelni egyet.

More »

Gangyagou

Panda Posted in Nyeled vagy mered?,Tags: , , ,
2

Ningbo-i látogatásunk során kétszer is volt szerencsénk itt enni. Az étterem 1926 óta üzemel és szinte kivétel nélkül tradicionális ningboi ételeket szolgálnak fel. A neve kb. annyit tesz, hogy kacsa-kutya edény, de ez nem utalás a kapható húsfélékre, egyik sincs az étlapon. Ami amúgy nagyon szép, igényes.

P1040670

Első alkalommal este mentünk vacsoraidőben, ráadásul hétvégén, így kicsit várni kellett, míg felszabadult egy asztal. Klasszikus módra egy papírlapon kellett ceruzával ikszelgetni mit rendelsz. Aki nem olvas kínaiul annak segítenek a pincérnők, szerencsére nekünk nem volt rá szükségünk. 🙂

P1040663

More »

Pure Whole

Panda Posted in Nyeled vagy mered?,Tags: , , , ,
1

Egyik szerda délután, miután hazahoztam Barnit az oviból, elterveztük, hogy elmegyünk a Decathlonba, mert Ricsunak lassan kicsi és már meleg is a cipője, jön a jó idő!

A gyerekek a nappaliban játszottak, vártuk, hogy Peti befejezze a munkát és indulhassunk. Tudom furcsa, de ilyenkor skype-on írunk egymásnak, még  így is, hogy a másik szobában van, mert kevésbé zökkentem ki így a munkából ha kérdésem van. így volt ez most is, kérdeztem mikor végez mert úgy volt, hogy ötkor indulunk. Türelmet kért, még 15perc. Addig öltöztessem nyugodtan a gyerekeket. Na persze, ezt már ismerjük, majd készülődünk együtt, ha kész van! 🙂 15perc múlva megint kérdeztem, hogy mi a helyzet, mostanra ígérte magát. Még három email. Ok.

Na itt már picit elöntött a pipa, tudom, nem ő tehet róla, de annyira MURPHY! 🙂

Sikerült 5:40-kor elindulni, így ez jól megalapozta a hangulatot.

More »

Zöld kókusz

Panda Posted in Nyeled vagy mered?,Tags: , ,
Comments Off on Zöld kókusz

A három év alatt mióta itt vagyunk, ez valahogy elkerült minket. Nem is értem miért, mert nagyon megszerettük…

Egy szép márciusi napon hazafele sétáltunk a metrótól mikor egy zöld golyókkal megrakodott teherautót pillantottunk meg a sarkon. Az eladó egy jókora machetével lecsapta a tetejét, beledöfött egy szívőszálat, majd odaadta a vele szemben várakozó leányzónak aki fizetett és boldogan sétált tovább és szürcsölni kezdte a frissen loccsantott kókuszlevet.

Nekünk se kellett több, gyorsan vettünk kettőt, de megkértük az eladót, hogy ne vágja szét, majd inkább mi másnap reggel. Így is lett. Igen ám, de kókuszt bontani nem egy könnyü feladat, ezt mindenki tudja. Peti persze természetesen megküzdött a feladattal és sikerrel járt, mi pedig élveztük munkája gyümölcslevét.

P1010255

More »

Kiwiberry

Panda Posted in Nyeled vagy mered?,Tags: , , ,
1

Peti egyik nap munkába menet felhívott és kérdezte, hozzon e új fajta gyümölcsöket. Naná!

Így került asztalunkra a kiwiberry először és talán utoljára is. Ugyanúgy néz ki mint egy normál kiwi, kivéve a héján található szőröket, és a méretét. Kis picike, alig nagyobb csak egy cseresznyénél, szőrtelen héja ehető. ízre nem sokkal másabb nagytesójánál, kicsit talán édesebb, puhább, de ez nyilván az érettségi fokától is függ. Egyedüli problémája vele az ára és a fellelhetősége.

Az egész világon kevesebb, mint 200 hektáron termesztik kerskedelmi forgalomra. Pedig megérdemelne többet, nagyon finom. Gondolom a sima kiwit gazdaságosabb termeszteni. Az ára gondolom a fentiekből is adódik: Kicsit több, mint 1000Ft volt kb tíz dekányi tíz kicsi szem. De azért, hogy kipróbálhass egy új, még sose ismert gyümölcsöt, ez igazán nem nagy ár. A vicc benne pedig az, hogy bár Kínában őshonos, mégis Új-Zélandról importálják 🙂

P1010110

P1010112

Pepino

Panda Posted in Nyeled vagy mered?,Tags: , ,
3

Szuper dolog, hogy több, mint három itt töltött év után még mindig találunk új gyümölcsöket, zöldségeket amihez még nem volt szerencsénk. Ezek néha jobbak, néha rosszabbak. A pepino is eddig lemaradt valahogy az asztalunkról, de sokat nem vesztettünk, semmi extra.

Megint egy gyümölcs, aminek se íze, se bűze. Olcsó is. Semleges ízü, húsos gyümölcs, kevéske kis maggal a közepén. Egy kisebb mangó méretü, héja vékony, nem ehető, magjai a sárgadinnyééhez hasonlóan húzódnak meg a gyümölcs belső tengelyén, ezeket fogyasztás előtt finoman ki kell kanalazni. Olyan mintha az uborkát kereszteznéd a sárgadinnyével, ami nem csoda, mert mindkettőnek a rokona. Barni imádja, mint minden íztelen dolgot. 🙂

P1010113

P1010115

Kimchi

zaqrack Posted in Nyeled vagy mered?,Tags: , , ,
2

Korea nemzeti eledelét, a kimchit sokan úgy ismerik, mint erjesztett kelkáposzta. Pedig a kimchi jóval több annál! Gyakorlatilag bármilyen zöldségből lehet kimchit készíteni és bármi – de főleg rizs és húsok mellé fogyasztani. Éttermekben gyakran ingyen adják a rendelt étel mellé. Koreában minde háziasszonynak van saját kimchireceptje – valaogy úgy, mint nálunk a padlizsánkrém. 🙂

Olyan fontos dolog ez a koreaiaknak, hogy amikor 2010-ben a rossz hazai termés miatt felment a kimchi alapanyagainak (főként a káposztának) az ára, a koreai kormány átmenetileg csökkentette az import káposztára kirótt védővámot, hogy mindenki megengedhesse magának a kimchievést, és az éttermek továbbra is ingyen tudják adni a vendégeknek.

Én egyszer próbáltam kimchit készíteni otthon – nem nehéz dolog, gyakorlatilag be kell zárni zöldségeket fűszerekkel egy légmentesen lezárt edénybe és úgy hagyni pár napig. A probléma a légmentességgel volt, Andi ki is jelentette, hogy ha ezt még egyszer meg merem próbálni otthon, elválik. 🙂

Szerencsére azóta Budapesten is lett jó kimchi beszerző helyünk, itt Shanghaiban meg ugye nem nehézség – csak el kell menni a koreai boltba, ahol külön méteres kimchipult van házi készítésű finomságokkal. Persze igyekszünk felderíteni  a különlegesebbeket, így ma az alábbi háromra esett a választás.

Fekete bab kimchi: ez nem csípős, Andi kedvéért vettük, aki a csipős ízek meg az otthoni gyártás miatti rossz emlékek miatt ódzkodik a kinchitől. Épp most eszi vacsorára, szóval azt hiszem ízlik neki. 🙂

P1010213

Uborka kimchi: távolról padlizsánnak tűnt, de uborkának még jobb. Kint roppan, bent puha, utóíze kicsit csípős-édeskés, kifejezetten kellemes, nem túl csípős, nem túl tolakodó. Akinek nem ízlik a kelkáposzta-alapú kimchi az ennek adjon egy második esélyt.

P1010214

Csípős paprika kimchi:  Induljunk ki egy csípős-savanyú pepperoniból, és pácoljuk be kesernyés-csípős paprikaszószba. Többféle különböző csípős íz keveredik a szádban, olyan mintha Superman adna egy pofont. Szóval csak haladóknak! Kvázi fúziós konyhaművészetként krumplilángossal ettem vacsorára és szerintem mindjárt megyek nassolni még egy kicsit.

P1010215