Moganshan – odaút, első nap

Panda Posted in Ünnepnap, Utazás,Tags: , , , , ,
1

Jól bevált és kedvelt vidékünkre, Moganshanra, pontosabban a Moganshan lábánál fekvű Xiwuli faluba látogattunk a munka ünnepek alatt. Május elsején indultunk. A buszjegyeket Peti jó előre megvette. Korán indultunk, fél hétkor már szálltunk be a taxiba ami vitt minket a buszállomásra. A pályaudvar tömve volt, az embereke mint a heringek sodródtak, sodorták egymást. Egy viszonylag félreeső helyen vártunk Petire amíg kiderítette honnan indul a buszunk.

Mind fáradtak voltunk, Ricsi a karomban aludt, Barni pedig a lábam mellett kókadozott szegény, később cseréltek. Előző nap fejfájással érkezett haza az oviból és volt egy kis hőemelkedése is, ami nem annyira múlt el másnapra. Napszúrást kaphatott az udvari játék közben a hirtelen jött melegben.

P1050051

Peti szerencsére hamar megkerült és beálltunk/beültünk a buszra várók sorába. Négy óra zötykölődés (általában három órás az út, de ünnep révén mindenki utazott, így jó kis dugó volt több helyen az autópályán) után megérkeztünk Deqingbe.

P1050053

More »

Itt járt Mikulás

zaqrack Posted in Család, Ünnepnap,Tags: , , , ,
3

Szombat igen eseménydúsra sikeredett, alig hogy hazaértünk az ovis táncműsorról, mentünk is tovább, mert idén a Mikulás a Shanghai-i magyar gyerekekhez is tett egy kitérőt. Sőt, mivel neki  rénszarvasos szánnal egyszerűbb átjutni a városon, mint a gyerekeknek metróval, így kapásból a város két végében is lehetett találkozni vele, Qingpu kerületben és Pudongon is tiszteletét tette egy-egy családnál. Mi természetesen az utóbbi csoporthoz csatlakozunk.

Háromgyerekes családként érkeztünk Juditékhoz – Bruno is velünk jött ugyanis, mert anyukája pont aznap jött haza a kórházból a négy napos, 3kg-os Daniellel. Nekünk meg úgysem árt az edzés – bár Bruno annyira jól viselkedik mindig, hogy vele igazán könnyű. 🙂

Szép csomag gyerkőc gyűlt össze 13 lurkó volt, 1 és 11 éves k or között. Olyanokkal is sikerült összefutni, akikkel már nagyon rég nem – vagy még sohasem. A kihagyott délutáni alvás megtette a hatását, Ricsi mér a taxiban kidőlt, és egy jó fél órát még a vendégségben is szunyált.

IMG_9803

More »

Parklife

zaqrack Posted in Kínáról, Ünnepnap,Tags: , , , ,
1

A havi videók előkészítése közben feltűnt, mennyire sok készült még az ünnepek alatt a parkban. Ahelyett, hogy kivágtuk volna, inkább úgy gondoltam hogy felrakjuk így külön, vágatlanul, afféle hangulatjelentésként.

Ünnepi tűzijáték

Panda Posted in Ünnepnap,Tags: , , ,
2

Az ünnepi héten mindig van tüzijáték a Century Parkban. Honlapjukon megtekinthető természetesen a tüzijáték időpontja, amiből idén három is volt. Szept. 30, Okt. 3 és Okt. 6. (A 6-ai persze a tájfun miatt elmaradt, pár nappal később tartották meg)

Regináéknak az utcánk másik végén a parkra néző, panorámás lakásuk van a huszonharmadik emeleten, így voltak olyan rendesek, hogy meghívtak minket csütörtök estére vacsira, tüzijátékbambulásra.

IMAG1025

More »

Repülő halak

zaqrack Posted in Felfedezés, Ünnepnap,Tags: , , , ,
2

Ma Apa-fiú délutánt tartottunk. Amíg a fiúk aludtak én gyorsan kibicajoztam a tengerpartra meg vissza, pont hazaértem mire felkeltek. Egy gyors uzsonna után pedig elidnultam Barnival és Ricsivel nyakunkba venni a várost. Anyát otthon hagytuk, hogy különböző zöldségeket kenhessen nyugalomban az arcára.

Barni hetek óta a tengerpartra vágyik, nem az ittenire, hanem a homokos partosra. Sajnos ez messze van. Így jobb híján a folyópart felé vettük az irányt. Felpattantunk a 792-es buszra, ami 4 megálló után kvázi magánjáratként üzemelt, mert rajtunk kívül nem ült rajta más. Élvezettel hallgattuk (nem) a tévében szóló nemzeti érzelmű dalokat, nagy a készülődés a kedden kezdődő ünnepekre. Idén 64 éves a Kínai Népköztársaság.

wp-1380356471370

A parti sétányra megérkezve gondolkoztunk egy oda-vissza kompozáson a túlpartra, de végül elvetettük a dolgot mert elég borús volt az idő, féltem hogy hamarosan esni kezd. És milyen jól tettük! A partra leérve ugyanis – ahol általában sosincs senki- nagy meglepetésünkre nagy sokaságot és sátrakat találtunk.

IMG_20130928_165342

More »

Szülinapi ünneplés – Andi

zaqrack Posted in Család, Ünnepnap,Tags: , , , ,
5

Képek a bejegyzés végén egyben…

Ricsi szülinapi bulijának másnapján reggel engem köszöntött Peti , Manka és a manók, ugyanis betöltöttem utolsó 2-vel kezdődő évemet, jövőre már én is a harmincasok táborát erősítem majd. 🙂 Még előző nap megbeszéltük, hogy nem este megyünk el Petivel kettesben, hanem napközben “rabol” el, és délután pedig a gyerekekkel és Mankával leszünk.

Még reggeli előtt megkaptam az ajándékokat. Petitől egy nagyon szép hasított bőr olló- és fésűtartó tokot kaptam, benne három japán spéci fésüvel. Nagyon szépek. Manka és Lili dédi egy szuper sajttartót szerzett be nekem, drága bátyuskám pedig egy fincsi testradírral és egy rég áhított könyvvel lepett meg. 🙂 Ez utóbbi hónapok óta becsomagolva hevert a szekrényben és alig vártam, hogy kinyithassam! 😀

Reggeli után szépen összekészültem, aztán nekivágtunk Petivel a délelőttnek. A metrón majdnem elaludtam, mert valamiért nem tudtam túl jól aludni az este, de aztán felélénkültem mikor leszálltunk. Első állomásunk egy múzeum volt (Shanghai Museum of Arts and Crafts, talán iparművészeti múzeum lehet magyarul), ahol nagyon szépe kézmüves dolgokat láttunk. Először még fotózgattam párat, aztán teljesen elbambultam és elfelejtettem fényképezni. Inkább csak csodáltam az apró faragásokat, hímzéseket. Alig tudtam a végén elszakadni, Peti rángatott, hogy mennünk kéne, mert lekéssük az éttermet. 

More »

Szülinapi ünneplés – Ricsi

Panda Posted in Család, Ünnepnap
1

Képek a bejegyzés végén egyben…

Ricsi lassan egy éves. Emlékszem, Barninak milyen jó kis bulit csapott Manka nagyi és hogy milyen jól éreztük magunkat. Nem szerettem volna, ha Ricsinek kevesebb jut, így kihasználva az alkalmat, hogy legalább Manka nagyi itt van, megrendezésre került a buli. 🙂

IMG_2555

Okosan az utolső pillanatra hagytam a vendégek meghívását, mert valahogy későn kaptam észbe. Szerdán ki is küldtem emailben a hírt, hogy pénteken zsúr lesz – kihasználva, hogy ez a többségnek szabadság a kínai ünnep miatt. Szinte mindenki visszajelzett, hogy tudnak jönni, így előreláthatólag 32 főt számoltam, ebből 14 gyerek – mindez velünk együtt. El kellett kezdeni a felkészülést már csütörtökön. A menü a következő volt:

More »

Húsvét – második felvonás

zaqrack Posted in Ünnepnap,Tags: , ,
4

Ma csak nyolc órát dolgoztam, úgyhogy íme a bejgért húsvéti bejegyzés! 🙂 

Tehát a délelőtti tojásfestés és csokikeresés után Barnival locsolni indultunk. Azaz hogy ő locsolt, én meg kísértem. Anya már előre bemagoltatta vele a zölderdőben… kezdetű klasszikust. Kér helyre indultunk: Judithoz, Lizához és Milushoz, illetve Verához és Laurához. Az apró probléma annyi mindössze, hogy a város (na jó, belváros) két ellentétes végén laknak 🙂 Sebaj, jól megterveztem az útvonalat. Barni meg amúgy is szeret buszozni-metrózni.

Vidáman indultunk útnak fél négy körül az anyától-nagyitól már bezsákmányolt szajréval és úti eleséggel:

IMG_2362

More »

Húsvét – első felvonás

Panda Posted in Család, Ünnepnap,Tags: , , ,
1

Mivel Peti húsvét hétfőn dolgozott (ez ugye itt nem ünnepnap), így vasárnapra pakoltuk az összes ehhez kötődő programot. Délelőtt tojást festettünk, szápen elővettem az alkoholos filceket amiket Peti ügyesen beszerzett, meg a körömlakkjaimat, és kezdetét vette a móka. Tojásfestéket nem igen láttam még itt a húsvéti időszak közeledtével se, na meg nem is vagyok gyakorlott tojásfestő. Szerintem évek óta most először dekoráltam tojást, mert most már Barni is abban a korban van, hogy élvezni tudja az ilyesmit. 🙂 Barni nagyon édes volt, ahogy koncentrált, hogy szépen “megfesse” a tojásokat, közben pedig irányította Manka nagyit, hogy miket is fessen a tojásra. A tojások kifújásával nem vacakoltunk, inkább megfőztem festés előtt, úgy legalább felhasználható később, és nem kell féltve őrizgetni, nehogy széttörjön.

IMG_2282

A tojásfestés végeztével mindenkinek csupa lakk, meg filcnyom volt a mancsa, de sebaj, majd lekopik alapon, nem nagyon foglalkoztunk vele.

Én ezután gyorsan összepakoltam a lufikat, meg a húsvéti nyuszi ajándékait és lementem a kertbe. Barninak kérdezte hova megyek, mondtam, hogy a Húsvéti Nyuszival van találkozóm és sietek, hogy el ne késsek.

More »

Újévi vendgség

zaqrack Posted in Ünnepnap
1

Még az újévi ünnepek alatt vendégségbe voltunk hivatalosak Kay-hez és családjához. A családját elég kiterjedten kellett értelmezni, hiszen a férjén kívül várt ránk Ricsinél 2 hónappal fiatalabb fiuk, illetve Kay épp ott vendégeskedő szülei is.

Újévi ebédre hívtak meg, ami csupa északkeleti (Kay családja ott él, ő is ott született) specialitásból – és természetesen jiaozi-ből állt. Jiaozi-t már töltöttünk még Xiao Ayival korábban – persze ahány ház, annyi szokás. Kay-ék például zellert is tesznek bele, és kevesebb fűszert – valamint a “tasakját” is maguk gyúrják és nyújtják – szóval ismét volt mit tanulni. Egy jó órát töltögettünk – afféle férfimunka lett belőle, mert Andi az elején Ricsit ette, Kay meg Lele-t nyugtatgatta – ugyanis sírógörcsöt kapott, amikor meglátott minket 🙂

Aztán persze bekapcsolódott mindenki, ahogy az szokás újévkor és jót töltögettünk közösen.

IMG_1436

More »